Sixbacken är ”hjärtat” av stadsdelen Wåxnäs i Karlstad. Området består till större delen av hyreshus uppförda på 1960-talet. Ett antal radhus och villor finns på Backgatan och Petersbergsgatan. De första färdiga hyreshusen var höghusen på Sydvärnsgatan, Nordvärnsgatan och Petersbergsgatan som stod inflyttningsklara 1959-60. Hit flyttade tidigare trångbodda barnfamiljer från när och fjärran. Området utökades senare med trevåningshus på Sydvärnsgatan, Nordvärnsgatan, Hagalundsvägen, Stenhagsgatan, Petersbergsgatan samt Låglandsgatan och Inlandsgatan. Mellan 1965-68 uppfördes Karmgatan och Hemvägen/Plintgatan. Wåxnäs växte så det knakade.
På 1980-talet byggs ytterligare sex hyreshus på Låglandsgatan.

Handel/service m.m.
Innan Wåxnäs Centrum stod färdigt 1968 var det inte så mycket bevänt med serviceutbudet på Sixbacken/Wåxnäs. Närmaste post och herrfrisör fanns i Klaravik. Det fanns en affär som hette Stombergs Livs som låg på Nordvärnsgatan bredvid Sixbackens Frukt och konfektyr som senare tog över dessa lokaler. Så småningom öppnades ICA Kärnan på Stenhagsgatan, där nu Café Hollywwod ligger. Längre ner på samma gata öpnnades en Konsum-butik. Båda dessa flyttade sedan till nya lokaler på Wåxnäs Centrum. På gaveln till huset som utgör Inlandsgatan låg Häggs färghandel, som också flyttade till Wåxnäs Centrum. I hörnet av Stenhagsgatan/Hagalundsvägen fanns en manufakturaffär och en damfrisör. Manufakturen flyttade till Wåxnäs Centrum. Denna och Häggs färghandel är nu nerlagda sedan många år. Wermlandsbanken hade kontor i en provisorisk byggnad där det nu är parkering och återvinningsstation på Petersbergsgatan.

Wåxnäs Centrum
Av de ursprungliga näringsidkarna/hyresgästerna på Wåxnäs Centrum återstår endast ett fåtal. ICA Kärnan, Biblioteket, Klippstugan, Folktandvården samt Apoteket. Konsums butik stängdes för ett antal år sedan och ersattes av PEKÅS.
Längst nerföljer en förteckning över de företag som kommit och gått.

Skolor och dagis
De som började skolan tidigt på 60-talet fick gå första klass i Wåxnässkolan, den s.k "baracken" som fanns där Wåxnäs servicehus nu står. Fredricelundsskolan stod färdig 1963. Där gick de flesta år 2-6. Stora barnkullar gjorde att ytterligare en skola byggdes. I dessa lokaler finns idag Vårdcentralen. Gymnastikbyggnaden används av Karlstad Karate.

Övrigt
1968 står Wåxnäs Hotel och Stekhus färdigt. Där finns också en bowlinghall som drar till sig många av traktens ungdomar. Den drivs av Bror Larsson som genom ett stort engagemang fostrade många blivande storbowlare. Bowlinghallen blir ett alternativ för de som inte går till ungdomsgården.

På Wåxnäs industriområde etablerar allt fler företag sin verksamhet. Där det tidigare endast fanns ett ridhus växer nu byggnader upp i en rasande takt.

Wermlandsbanken
Föreningssparbanken
Posten
Pub Schack
NIWI
Häggs färghandel
Tvättmäster
Parkkiosken
Amaryllis Blommor
Wåxnäs Fritidsgård
Polisen
Konsum
Börje i Boa
WINI
Sixbackens Manufaktur
Salong La Vouge
Ribban Konditori & Pub
       
Kontakt Länkar Web Hem Tattoo